DE VITESSE

Met het "bouwdoos" concept van de Herald het in huis hebben van een 6 cilinder Vanguard motor en een niet zo snelle 1200, lag het voor de hand deze feiten te combineren. In een Herald Coupé werd de 6 cilinder (2 litre!) uit de Standard Vanguard geplaatst en Harry Webster (de technisch directeur) die hem gebruikte was er zeer mee in zijn schik. Onder de naam ATOM ging het nieuwe project van start. De 6 cilinder werd verkleind tot 1600 cc door de boring te verkleinen van 74,7 mm maar 66,75 mm, (waarom? Er was wat onzekerheid over hoe versnellingsbak en differentieel het zouden volhouden!), 2 Solex carburateurs met acceleratie pompjes en een wat vreemd luchtfilter omdat het anders allemaal niet paste onder de nieuwe motorkap verzorgden de voeding. Omdat later bleek dat deze pompjes bij warme motor startproblemen gaven werden ze weggelaten.

Het voorfront werd door Michelotti gewijzigd in de z.g. "Siamese look". Aluminium bumpers, houten dashboard (eerst met het grote 1200 instrument, in september 1963 met een toerenteller), verstevigingen aan het chassis (welke al gauw ook voor alle Heralds werd gebruikt), een gewijzigde versnellingsbak met andere verhoudingen waren nog enkele van de verbeteringen.

In april 1962 was de Vitesse 6 productieklaar Met zijn 70 bhp (Herald 39 bhp) beloofde de Vitesse een kleine snelle auto te worden. De naar Amerika geëxporteerde modellen werden daar Sports Six genoemd (hadden een andere badge op de kofferklep) Vanaf chassisnummer HB 28061 in 1965 werden de Solexen vervangen door Zenith-Stromberg carburateurs wat 10 bhp extra opleverde. De Vitesse werd geleverd als saloon en convertible. Begonnen als een coupe ("the Kenilworth Dragster") is deze van fabriekswege nooit geleverd. Wel geassembleerd in Australië.

De tendens in de auto industrie was (en is nu nog), dat een nieuw type beteren sneller moet zijn dan zijn voorganger. Triumph kon daar voordelig aan meedoen gezien het concept van de Herald. Wat was eenvoudiger dan de 1600 weer te vergroten naar 2 litre en zodoende de Vitesse nog sneller te maken?

Er moesten wel voorzieningen getroffen worden aan versnellingsbak en differentieel om het grotere vermogen aan te kunnen. Met zijn 95 bhp was het nu een echte "Vitesse" geworden. Nu begon de achteras toch problemen op te leveren en met het uitbrengen van de Mk2 werd deze veranderd. De Vitesse Mk1 werd van 1966 tot 1968 gebouwd.

In oktober 1968 kwam de Mk2 op de markt, met 104 bhp, de verbeterde achteras, nieuwe grille, modernere (dus eenvoudigere) badges, en een ander dashboard. Het Herald concept was nu echter wel uitontwikkeld en begon wat verouderd te raken. Men moest het over een andere boeg gooien. De laatste Vitesse liep op 17 mei 1971 van de band, na een productie van totaal 12.977 saloons en 6.974 convertibles (Mk1 en Mk2).

 

 

 

Vitesse Convertible