Stag historie

De Stag is een mix van Engelse uitstraling, een “ronkende” V8 en Italiaanse design. Feitelijk is de Stag door toeval ontstaan. In 1964 vroeg de Italiaanse ontwerper Giovanni Michelotti aan Harry Webster, vriend en hoofdingenieur bij Triumph, om een oude Triumph 2000 MKI saloon (sedan) voor een eigen “styling oefening” met als doel deze op de “Salone dell'Automobile di Torino” te tonen. Harry Webster ging hiermee akkoord onder voorwaarde dat Triumph de rechten mocht kopen, wanneer hij mogelijkheden zag voor een nieuw Triumph model. Bij een bezoek van Harry Webster, in de zomer van 1965, aan Michelotti in Italië, kwam hij oog in oog te staan met de voorstudie van Michelotti op basis van een houtconstructie met klei: een 2+2 cabriolet. Ter plekke kocht Harry Webster meteen de rechten voor Triumph, aangezien hij zeer onder de indruk was van het ontwerp. Michelotti begon vervolgens met het ombouwen van de oude Triumph 2000 tot de nieuwe cabrio. De wielbasis werd daarvoor ingekort en de voorportieren verlengt. Daarmee was de Stag geboren. Het was gebruikelijk om een nieuw model een tijdelijke codenaam mee te geven. Voor de 2+2 cabrio werd dit “Stag” (hert). De dealers waren later echter zo gecharmeerd van deze codenaam, dat de auto ook daadwerkelijk met deze naam in productie ging.
In de jaren daarna wordt de Stag verder ontwikkelt en verhuist het prototype regelmatig van Michelotti in Torino (Italië) naar Triumph in Canley (Engeland) en terug voor de verdere ontwikkeling. Diverse stijlkenmerken van de Stag zijn later ook gebruikt voor de MKII versie van de Triumph 2000/2500 zoals de voorkant met grill en het lijnenspel van motorkap en kofferbakdeksel.
Door diverse vertragingen tijdens het ontwerp van de auto en de ontwikkeling van de nieuwe Triumph V8 werd de auto pas in juni 1970 geïntroduceerd in Knokke (België). Door stakingen en productieproblemen bij Triumph kwam de uitlevering van de auto pas eind 1970 echt op gang.

  Eerste prototype van Michelotti

Eerste prototype van Michelotti

 

 

 

Hardtop ontwerp van Michelotti in Mercedes SL stijl

Motor

Het prototype was voorzien van een 91 pk sterke 6 cilinder motor uit de 2000 saloon. Voor de nieuwe grand-tourer was dit echter onvoldoende vermogen. Amerikaanse klanten in het hogere segment zouden daar geen genoegen mee nemen. Er werd door Triumph daarom een nieuwe V8 ontwikkelt door samenvoeging van twee vier cilinder (Triumph Dolomite) blokken. In eerste instantie werd een 2,5 liter gebouwd, maar deze bleek onvoldoende vermogen te leveren bij lage toerentallen. In 1968 werd daarom door de directie besloten om de motor te vergroten naar 3 liter voor een groter vermogen. Dit had echter ook gevolgen voor de Stag zelf. Er was een sterkere versnellingsbak nodig en grotere wielen om plaats te bieden aan grotere remmen. Dit leidde tot de nodige vertragingen bij het op de markt brengen van de Stag. Onder druk werd er onvoldoende tijd genomen om de nieuwe V8 goed te ontwikkelen. Door onder meer ontwerpfouten, budget beperkingen, lage productiekwaliteit in de jaren ’70 en matig onderhoud ontstonden al snel problemen met de motor na het op de markt brengen van de Stag. Het deed de reputatie van de Stag geen goed. Tegenwoordig is er echter voldoende kennis over de motor bij liefhebbers en specialisten en zijn de problemen met de motor in de loop van de jaren opgelost. Zolang de motor goed wordt onderhouden, is de Stag even betrouwbaar als ander klassiekers, echter wel voorzien van een prachtig V8 geluid!

  Eerste prototype van Michelotti

Triumph V8 in een MKII

Eerste prototype van Michelotti

Doorsnede van de motor