Author: regio-zuid
Michelotti-tentoonstelling tot 1 maart
Nieuwscategorie: Landelijk
Nieuwskenmerk: Algemeen
Michelotti-tentoonstelling in het DAF museum is verlengd tot 1 maart.

Op 6 oktober 2021 was het precies 100 jaar geleden dat de Italiaanse auto-ontwerper Giovanni Michelotti werd geboren. Het DAF Museum in Eindhoven heeft daarom de tentoonstelling ‘100 Jaar Michelotti’ geopend. Bijzonder detail: voor het eerst in het bestaan van het museum zijn daar dan niet alleen DAF’s te zien, maar ook wagens van andere automerken. Zo staan er maar liefst zeven verschillende types van ons mooie merk, allen privé bezit van CTH leden.

Museumdirecteur Geert Vermeer ontdekte dit voorjaar dat de Turijn Giovanni Michelotti op 6 oktober 1921 werd geboren. Vermeer wist wat hij had betekend voor de personenwagens van DAF en bedacht hoe geweldig het zou zijn als het museum dit najaar na een lange periode van sluiting weer eens kon vlammen met zo’n tentoonstelling. Hij nam contact op met Edgardo Michelotti, de zoon van de inmiddels overleden Giovanni die de ontwerpstudio van zijn vader niet alleen had overgenomen, maar ook het hele archief van zijn vader beheert. ,,Hij was meteen enthousiast over het idee”, vertelt Vermeer, ,,We kregen honderden foto’s tot onze beschikking om te gebruiken bij de tentoonstelling.” 

Ook het museum zelf had veel bruikbare foto’s in zijn archief. Beeldmateriaal was er al dus al snel voldoende, maar om een representatief beeld van het werk van Michelotti te kunnen laten zien, was meer nodig. Prototypes van DAF had het museum zelf grotendeels al in zijn bezit, maar de Italiaan heeft in totaal meer dan 1200 auto-ontwerpen op zijn naam staan, behalve voor DAF ook voor onder andere Alfa Romeo, BMW, Fiat, Lancia, Maserati en Triumph.

Via autoclubs, particuliere autobezitters en via via werd zo een indrukwekkende tentoonstelling samengesteld met behalve DAF personenauto’s van de hand van Michelotti ook nog vijftien wagens van andere merken. 

De tentoonstelling ‘100 Jaar Michelotti’ zou oorspronkelijk tot en met 30 januari 2022 te zien zijn in het DAF Museum. Door de lockdown heeft het museum zijn deuren echter moeten sluiten. Wanneer het museum na 14 januari (hopelijk) weer open mag, zal de tentoonstelling nog steeds enige tijd te zien zijn. ‘100 Jaar Michelotti’ is namelijk verlengd tot 1 maart!

DAF Museum, Tongelresestraat 27 te Eindhoven. Voor openingstijden en entree zie: www.dafmuseum.nl