Author: Contentbeheer
Dolomite Sprint
Nieuwscategorie: Landelijk
Nieuwskenmerk: Algemeen
Gepubliceerd in de Triumph Tribune 290, mei 2022

Dolomite Register

Beste Triumph liefhebber,

Door een bevriende autoliefhebber en fervent Zwitserlandkenner werd ik onlangs geattendeerd op het blad “Swiss Classics” met op de cover een blauwe Dolomite Sprint. In het artikel worden, naast het gebruikelijke ontwikkelingsverhaal, ook uitstapjes gemaakt naar de noch immer populaire “Bergrennen” en de speciieke Zwitserse import (622 exemplaren in totaal). Anders dan in de overige landen werd door importeur Emil Frey destijds bijvoorbeeld ook Weber carburateurs als optie bij een nieuwe Sprint aangeboden en in de laatste jaren werd een sperdifferentieel zelfs standaard meegeleverd in Zwitserland om de Dolomite Sprint zo nog steeds aantrekkelijk te kunnen positioneren ten opzichte van een Ford Escort RS of nieuwe BMW 3-serie.

Dat de Dolomite (Sprint) de laatste tijd steeds meer in de belangstelling staat komt mogelijk doordat het 50 jaar geleden is dat de Dolomite geïntroduceerd werd (zie het vorige Register stukje van eind vorig jaar). Officieel is de Dolomite Sprint pas volgend jaar aan de beurt voor zijn 50ste verjaardag en in mijn vorige Register stukje haalde ik een rit aan die we zo’n 10 jaar geleden met een behoorlijk aantal Dolomite liefhebbers hebben gemaakt ter ere van het toen 40-jarig jubileum. Op mijn oproep om een dergelijke rit te herhalen, heb ik tot nu toe geen enkele reactie mogen ontvangen… Maar ik ga er maar vanuit dat dit komt omdat er driftig gesleuteld wordt in diverse schuurtjes en garages om één en ander op tijd rijvaardig te krijgen. Als er meer details bekend worden over een Dolomite speciieke meeting of rit, wordt dat uiteraard via de Club bekend gemaakt.

Een leuk ingezonden bericht kreeg ik van Thijs Perdok die bij het browsen op internet een foto was tegengekomen van een (zoals het leek) iets verwaarloosde groene Dolomite Sprint.


De foto zou genomen zijn in Rijnsburg. En het kenteken 83-ML-61 is ook terug te vinden in het Dolomite register. Volgens de RDW is de APK al 2 jaar verlopen en de auto lijkt, met een afgebroken uitlaat steun, gewoon buiten geparkeerd te staan langs de openbare weg. Thijs had al Dolomite-ervaring omdat zijn vader in 2010 een Dolomite Sprint gekocht had (kenteken 19-YB-63) en hier had Thijs, nadat hij zijn rijbewijs gehaald had, met veel plezier in gereden en ook in zijn studententijd veel gebruikt. Door ruimte gebrek werd deze Sprint verkocht in 2014 aan een man in Californië. En omdat er onlangs nog een Triumph de stal verlaten had, een 2500TC (07-UZ-68), was er naast de overgebleven Spitfire weer voldoende ruimte voor een andere leuke Triumph.

Helaas hebben we in het Dolomite Register geen verdere gegevens van de eigenaar van de genoemde Dolomite Sprint, maar mocht één van onze leden deze Sprint (zie foto’s) herkennen, dan breng ik de huidige eigenaar graag in contact met Thijs. Graag alle informatie, ook die over je eigen Dolomite, naar Dolomite@triumph.nl .

Ronald de Jonge